Rzeszowski punkt sprzedaży tradycyjnej żywności jest pierwszym w Polsce sklepem tego typu, działającym w budynku urzędu – zapewnia członek zarządu województwa podkarpackiego.
W naszym punkcie można kupić wyroby tradycyjne, m.in. miody podkarpackie, chleby pieczone na naturalnym zakwasie, olej podkarpacki tłoczony na zimno, herbaty, wędliny, wiejskie jajka, a także różnego rodzaju produkty mączne, np. ekologiczne ciasteczka. Sklep prowadzi Fundacja CONTIGO z Łańcuta, dlatego w ofercie znajdują się również pierogi i gołąbki, wytwarzane przez podopiecznych fundacji – niepełnosprawnych, pracujących w Zakładzie Aktywności Zawodowej.
Założenie jest takie, że sklep sam ma na siebie zarabiać; koszty związane z zaopatrzeniem, zużyciem energii czy pensjami dla pracowników mają być pokrywane z zysków ze sprzedaży. Wkład Urzędu Marszałkowskiego w przedsięwzięcie wyniósł ok. 50 tys. zł. Kwota ta przeznaczona została na dostosowanie pomieszczeń do wymogów sanitarnych oraz zakup i montaż półek i lad chłodniczych. Urząd wziął także na siebie zadanie wypromowania inicjatywy. Informacje pojawiły się w lokalnej i ogólnopolskiej prasie, przewodnikach turystycznych oraz lokalnej telewizji. Przed wejściem do sklepu pojawiły się tzw. „witacze” czyli rozkładane tabliczki, zachęcające do zakupów.
Rzeszowski punkt sprzedaży tradycyjnej żywności jest pierwszym w Polsce sklepem tego typu, działającym w budynku urzędu. Za oferowane produkty trzeba zapłacić więcej niż za zakupy w zwykłym sklepie spożywczym, ceny są jednak umiarkowanie wysokie i proporcjonalne do jakości naszych produktów.
Lucjan Kuźniar
członek zarządu województwa podkarpackiego
Więcej czytaj w kwietniowym numerze "Forum Samorządowego"