Przedmiotem dyskusji będą w szczególności następujące zagadnienia:
- bieżące edukowanie zainteresowanych przedsiębiorców jak rozwijać działalność w obszarze turystyki kulinarnej,
- różne formy edukacji turystów,
- edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych oraz kontynuatora tych tradycji,
- kulinaria jako przedmiot edukacji,
- narzędzia edukacji,
- konieczność edukacji lokalnych społeczności,
- działalność gastronomiczna, działalność turystyczna, działalność kulturowa,
- element dobrostanu ekonomicznego, widziany oczami przedsiębiorców, samorządów, gospodarzy regionów, organizacji, grup działania,
- narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych,
- kulinaria jako potencjał rozwoju regionalnego,
- dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej,
- szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych,
- wykorzystanie kulinariów dla rozwoju turystyki,
- wykorzystanie kulinariów dla rozwoju regionów,
- tradycje i zwyczaje kulinarne w budowaniu tożsamości lokalnej i regionalnej,
- współpraca jako element sukcesu w rozwoju regionalnym,
- sposoby podnoszenia atrakcyjności regionów przy wykorzystaniu lokalnych walorów kulinarnych,
- sposoby aktywizacji terenów wiejskich.
Organizatorami wydarzenia są:
- Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
- Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU
- Partnerem Wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Podczas konferencji organizatorzy przewidują wystąpienia badaczy i ekspertów z różnych dziedzin, którym bliska jest podejmowana tematyka.
Podczas dwóch dni konferencji planujemy:
- Wystąpienia przedstawicieli patronów wydarzenia i gości instytucjonalnych min: Prezesa POT, Sekretarza Stanu Ministerstwa Rozwoju, Dyrektora Instytutu Dziedzictwa Wsi, Przedstawiciela Warszawskiej Organizacji Turystycznej
- Wystąpienie Erika Wolfa-prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association - WFTA)
- Debatę na temat modelu kształcenia dla gastronomii, która poprowadzi Maciej Barton a uczestniczyć w niej będą praktycy branży gastronomicznej i turystycznej.
- Blok wystąpień w języku angielskim z udziałem gości z USA
Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku
Lucy Long - badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio
- Dyskusję
- Debatę nt. „ kulinaria, edukacja, marka i rozwój regionu, którą poprowadzi Hubert Gonera.
- Warsztaty tematyczne
Terminarz:
Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 30.09.20
Zgłoszenie uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 18.10.20
Przesłanie treści wystąpień do 15.10.2020
Przesłanie tekstów do publikacji w monografii Edukacyjna rola turystyki kulinarnejdo 1.11.2020
Link do wskazówek dla autorów:
https://i.vistula.edu.pl/pubs/content/journal/9/autorow
Treść wydarzenia:
https://www.vistula.edu.pl/o-nas/aktualnosci-i-wydarzenia/wydarzenia/edukacyjna-rola-turystyki-kulinarnej-rozwoju-regionalnym
Link do formularza:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=_iql6Khu90eydXg_cIe1-tO1L41UqyFDh6nWKrZ8jQNUN1dIT0c0TEZaN1hCVzVLNU1KUTI2UDY1VC4u
Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl