12. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku
Od 7 do 13 września br. w Lublinie będzie odbywał się najsmaczniejszy festiwal w Europie – Europejski Festiwal Smaku. O tym, co zobaczymy podczas 12. edycji wydarzenia opowiadali podczas konferencji prasowej organizatorzy.
Jak podkreślał członek zarządu Zdzisław Szwed, tegoroczna edycja festiwalu jest wspaniałą okazją do smakowania kultury: od muzyki, poprzez wystawy, teatr, aż po stół i kulinaria. Jest to przede wszystkim promocja lubelskich tradycji kulinarnych. Samorząd Województwa Lubelskiego jest partnerem tego wydarzenia.
Idea
Historia smakuje – to idea tegorocznej edycji festiwalu, powiązanej z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego w Kijowie spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej Pociejowie byli w końcu XVIII w. właścicielami rozległych dóbr, przede wszystkim Włodawy, Różanki, Uściługa oraz posiadłości na Wołyniu i dzisiejszej Białorusi. – Książka kucharska Pociejów, która powstała na Lubelszczyźnie to tak naprawdę zbiór kilku książek spisywanych od XVI do XVIII w., zawiera ponad 1000 receptur, dotyczy różnych działów sztuki kulinarnej i jest najpełniejszym i najciekawszym tego rodzaju polskim tekstem, jego publikacja w prestiżowej serii wilanowskiej i związane z tym działania mogą zaowocować zwiększonym zainteresowaniem tymi terenami i ich historią. Receptury i posiane w nich oryginalne dania i produkty oraz przetwory umożliwiają wykreowanie, promocję i rejestrację wielu potraw/produktów tradycyjnych i regionalnych województwa lubelskiego – mówi prof. Jarosław Dumanowski. Oto najważniejsze wydarzenia festiwalu.
Czytaj więcej (link)
2020-09-08 11:20:00
powrót
Dołącz do dyskusji na stronie
»